Golden Horse
            linkki    linkki    linkki    linkki    linkki    linkki    linkki

 

 

 
  siitostalli

  KASVATIT 2002-2010

  kasvatus

Tallin kasvatustoiminta oli runsaimmillaan vuosina 2004-2005, ainakin jos katsotaan syntyneiden varsojen määriä. Tällöin tallilla kasvatettiin suomenhevosia, andalusianhevosia ja shetlanninponeja. Sittemmin tallin varsahanoja on pienennetty roimasti. Vuodessa syntyy 4-6 varsaa niistä roduista mitä tallissa asustaa. Tarkoituksena on kasvattaa luonteeltaan ja käytettävyydeltään ratsukäyttöön sopivia hevosia, sekä tietysti luoda tasapainoisia sukutauluja, joissa näkyy tallin historiassa esiintyneitä ansiokkaita tuntihevosia. Haaveena olisi, että "GH-kasvatti" olisi jo syntyessään tae laadusta ja hyvästä hevoskaverista.

Käytämme kahta kasvattinimeä. Suomenkielisillä nimillä käytetään tunnusta "Kullan" ja vieraskielisillä tunnusta "GH's". Islanninhevosilla on nähtävissä myös versiota "frá GH".

 
 
Orivalinnasta tuntiratsuksi

 

Vuoden varsat suunnitellaan etukäteen edellisen vuoden syksynä. Tarkoituksena on astuttaa kaksi tammaa suht samaan aikaan, jotta varsoilla on myös ikäistänsä kasvuseuraa. Tammat varsovat keväällä, kesällä ja syksyllä. Tallin tammat varsovat elämänsä aikana 0-4 kertaa (vuodesta 2008 tallilla asuneet tammat), kun taas oreilla maksimijälkeläismäärä pyritään pitämään 6 ja 8 välillä. Tammoille etsitään oreja, joiden ominaisuudet täsmäävät jalostuksellisia toiveitamme. Rodun lisäksi valintaan vaikuttavat luonne, lajipainotus ja sukutaulu.

kasvatus Tammamme kantavat samaan tahtiin kuin ikääntyvätkin, eli varsa syntyy noin 3 ja puolen kuukauden (11 virtuaalikuukautta) päästä astutuksesta. Tammat käyvät normaalisti tunneilla ja siirtyvät varsalomalle 2 ja puoli viikkoa (noin 2 virtuaalikuukautta) ennen varsomista. Varsan synnyttyä se saa viettää puolivuotiaaksi (2 irl-kuukautta) asti aikaa emänsä kanssa. Tämän jälkeen kasvatti on valmis myytäväksi uuteen kotiin tai mahdollisesti jäämään tallille asumaan. Vuodessa syntyvistä varsoista pyritään jättämään 1 kasvamaan kotiin, jotta tallin tuntihevoskanta uudistuisi säännöllisesti.

Ratsukoulutus aloitetaan rauhassa 3-vuotiaana ja mikäli varsa jää tallille asumaan, se aloittaa tuntityöt 5-6 vuoden ikäisenä. Mikäli varsalle ei löydy kotia parin ensimmäisen ikävuoden aikana, se saa asua kasvattitallissa. Kasvatit peruskoulutetaan ja niillä pyritään kisaamaan sekä mahdollisuuksien mukaan myös käymään tunneilla. Kisatuloksien lisäksi kasvatti voi siis kerätä mukaansa myös tuntilaisten kommentteja. Kasvatin ostaja saa varsasta perustietojen lisäksi luonteen rungon, arvion maksimikoulutustasosta sekä sukuselvityksen. Toivomme, että näitä hyödynnetään kasvatin omia sivuja tehtäessä. Luonne ja väri periytyvät vanhemmilta, joten niiden noudattamisella laajennetaan virtuaalista perimää.

Heinäkuussa 2009 tallin kasvatukselle asetettiin uusi, omaa tuntikantaa koskeva tavoite: pyrimme siihen, että 25%:lla tuntihevosistamme on suvussaan vähintään yksi Golden Horsessa tuntikäytössä ollut hevonen. Haluamme tällä varmistaa mahdollisuuden oppia ja harrastaa turvallisten, hyväluonteisten opetusratsujen kanssa. Tähän tavoitteeseen päästiin 14.11.2010, kun nvh-ori GH's Truls muutti päätalliin.

Tämän hetkinen prosenttiluku on 27,3% (9/33).

Tallin kasvatuslinjat

 

Koska kyse ei ole varsinaisesta jalostamisesta, vaan enemmän kasvatuksesta, emme ota suuria paineita kasvatuslinjojen määristä tai suunnista. Linjoja viedään eteenpäin varsa ja vuosi kerrallaan. Tarkoituksena on saada pitkäsukuisia kasvatteja, jotka lähtevät tallin omista hevosista. Mukana on myös pari alkuhevosta, joiden suvussa on joko harvinaisia tai muuten mieltä lämmittäviä hevosia vuosien takaa. Linjat on jaoteltu rotujen mukaan. Ensimmäisenä on alkuhevonen ja sen perässä lueteltuina jälkeläinen kerrallaan. Linjaan merkitään vain se jälkeläinen, joka vie linjaa eteenpäin.

ANDALUSIANHEVONEN
t. Golden Colorist → t. Golden Colored Mate (i. Mattfer) → Linja tällä hetkellä tauolla

ARABI
t. Vaahteramäen Wilma → o. GH's Craftman (i. Coffee's Men)

CONNEMARA
t. Evelyn's Star → t. GH's Snood (suunniteltu)

EESTINHEVONEN
t. Meeldiv Taig → t. Kullan Kena

ISLANNINHEVONEN
t. Butterflyer → o. Jonatan frá GH (suunniteltu)

NORJANVUONOHEVONEN
t. Fiction's Kibe Ürditee → o. GH's Truls

PUOLIVERINEN
t. Citrus → o. GH's Clemens → o. GH's Equality (e. RF Nanette)

RISTEYTYS
t. Areten Sabiina → o. GH's Bryson

SHETLANNINPONI
t. Crossways Mandarin → o. Tähden Ristitie (i. Capitta) → t. Kullan Virsta (e. Vaahteramäen Vinsa)

SUOMENHEVONEN
ESTELINJA t. Cicely → t. Kullan Jazz-trio → t. Kullan Japina (i. Vaahteramäen Ilopilleri)
YLEISLINJA t. Cicely → t. Kullan Ciku (i. Kullan Tallin Kimallus → t. Kullan Kaunokki (i. Osiirin Aukusti) (suunniteltu)
KOULULINJA t. Tunturi-Tuuli → t. Kullan Pitsihelma (i. Vaahteramäen Ilopilleri) → o. Kuuramaan Kultakavio (i. Kullan Sipsuttaja, ii. Kullan Tupsu-korva, ie. Cicely)

WELSH
t. White Eye → t. GH's Changer de Camp (suunniteltu)

Astutukset

 
PVM ISÄ EMÄ SYNTYI VARSA TILANNE
VUOSI 2010
9.1 Lakean Hanttihomma Kullan Jazz-trio 18.4 sh-t. Kullan Halaja Myyty
14.1 Bradley J&K Areten Sabiina 27.4 rist-o. GH's Bryson jää tallille asumaan
15.3 Vendetta Neo Citrus 29.6 trak-t. GH's Civil Myyty
31.5 Ruiskukan Random Pilven Tallukka 14.9 shet-t. Kullan Rutja Myyty
VUOSI 2011
20.10 Kuritöö ja Karistus Meeldiv Taig 5.2 eest-t. Kullan Kena jää tallille
22.11 Siljan Nipsu Kullan Japina 8.3 sh-t. Kullan Nanna myyty
15.2 GH's Clemens RF Nanette 6.6 pv-o. GH's Equality jää tallille
27.2 GH's Clemens Areten Sabiina 15.6 rist-t. GH's Pride ei vielä tietoa
22.6 Remukylän Vikke Kullan Virsta 16.10 shet-o. Kullan Veikko ei vielä tietoa
VUOSI 2011
5.2 Vaahteramäen Ilopilleri Kalinkan Naispaholainen -- sh Susikallioon
5.2 Osiirin Aukusti Verrattoman Saaga -- sh Susikallioon
10.2 - Kullan Jazz-trio -- sh ei vielä tietoa