RATSASTETTAVUUS

Hevoset on jaoteltu 3 eri ryhmään ratsastettavuutensa mukaan. Tämä takaa oikean tasoiset ratsut jokaiselle, ja voimme turvata ratsastustunneilla ratsastajien turvallisuuden paremmin.
 

  RYHMÄT

helppo
Hevonen tottelee helposti jokaista ratsastajaa ja on helppo siirtää askellajista toiseen. Ratsu on varma ratsastettava ja sopii kaikentasoisille tunneille. Hyvä opettamaan uusia asioita, koska ratsastajan ei tarvitse keskittyä jatkuvasti hevosen eteenpäin menoon. Yleensä suurin osa askellajeista tasaisia.

vaativa
Hevonen vaatii jo hieman taitoa ratsastajaltaan. Vaativat hevoset eivät ole täysin automaatteja, mutta ne eivät kuitenkaan ole täysin yhteistyöhaluttomia. Vaativat ratsut käyvät He C-tasoisille tunneille ja siitä eteenpäin. Hevosella on usein jokin heikko osa-alue (kuten väistöt, laukannostot, pysähdys), joka vaatii ratsastajalta vähän enemmän huomiota ja apuja.

vaikea
Hevonen on usein hankala ratsastettava, sillä se on kovin omaperäinen ja reagoi herkästi ratsastajan virheisiin. Vaikeat ratsut eivät ole mitään sekopäitä, vaan lähinnä hyvin osaavia ratsuja, jotka vaativat ratsastajalta erityisen hyvää taitoa. Tarvitsee osaavan, määrätietoisen ja kärsivällisen ratsastajan, jolla on aikaa hioa kaikki juuri tismalleen oikein.
 

  MUISTETTAVAA

Vaikka hevonen olisikin tasoltaan helppo, älä koe sitä mitenkään alentavana asiana - hevonen on yhteistyökykyinen ja pystyy toimimaan erilaisten ratsastajien tunneilla. Samoin on tärkeää muistaa, että vaikean tason hevoset eivät ole mitään hermoheikkoja villikkoja, tai alikoulutettuja nuorikkoja, vaan osaavia ratsuja, jotka eivät sovi aivan aloittelijoiden käsiin.

Tallilla pyritään pitämään lähinnä helpon ja vaativan tason ratsuja, jotta tunneilla olisi paljon valinnanvaraa. Ratsastettavuuden lisäksi tuntiratsuvalintoihin vaikuttavat hevosten koulutustaso ja tunnin aihe.