index    Hevoset    kasvattitalli    toiminta    hoitajien huone    tallin esittely   


SHETLANNINPONITAMMA                                  VIRTUAALIHEVONEN // A VIRTUAL HORSE


YLA3 - 98p. (2/05)
Tuntieläkkeellä 26.11.2011 lähtien.


 

PERUSTIEDOT

KUTSUMANIMI Vinsa
SÄKÄKORKEUS 98cm
VÄRI tummanruunikko (EE/Aa)
SYNTYNYT 26.7.2003
IKÄ 24 vuotta, 7 kuukautta (1/12)
IKÄÄNTYMINEN 1kk = 3kk
REKISTERINRO VH00-017-2978
KASVATTAJA Vaahteramäki
   Hoitokirja

TIETOA RATSASTAJALLE

Soveltuvuus
  Maastotunneille sopiva

Ratsastettavuus
   Vaativa (lisätietoa)
"Tästä ponitammasta löytyy myös ratsuna aivan oma Polle-vaihteensa - milloin lähdetään laukkaan ja milloin pukitellaan sinne tänne. Innoissaan pienistäkin tehtävistä ja tykkää ratsastushetkistä. Vaatii kuitenkin tasaisen ohjasotteen, muuten pieni pää nykii jatkuvasti alaspäin."

Koulutustaso
KO: He A  //  50,  2/4
RE: 60cm  //  43,  4/7
ME: 50cm  //  14,  1/1
SU: 3km  //  3,  0/0
NÄYTTELYT:  0/1
yhteensä kisoja 110

JÄLKELÄISET

Lisätietoa tallin kasvateista

11.4.2005 shet-o. Kullan Vonkale
28.4.2005 shet-t. Kullan Vilkku
21.6.2005 shet-t. Kullan Viilipytty
28.12.2005 shet-o. Kullan Velmu-Venla
11.6.2009 shet-t. Kullan Virsta

Vinsa ei ole enää jalostuskäytössä.

SUKUTAULU

Vaahteramäen Vinsa
shet - trn - 98cm
i. Jokeri
shet - m - 103cm

ii. Milo
shet

ie. Jolly
shet
e. Visna
shet - trn - 104cm
ei. (EVM)
ee. (EVM)


Vinsan isä Jokeri oli hieno YLA2 palkittu ori, joka kuoli vuoden 2004 helmikuussa. Jokeksi kutsuttu poni osasi olla pirullinen talliasukki, kiitos tempauksiensa. Ei jää epäselväksi keneltä Vinsa on temppunsa oppinut... Tylsistyessään ori keksi kaikkea karkureissuista karsinan uudelleen sisustamiseen. Muutoin ori oli luonteeltaan innokas. Koulutustasoltaan Jokke ylsi He A ja 70cm -tasoille. Mikäli ponin selkään istahti vain maisemia katselemaan, vauhti tyssäsi lyhyeen. Askeleet oli syytä ratsastaa alusta asti, mikäli mieli ne kentällä suorittaa. Orin kanssa koettiin monia hauskoja hetkiä kisareissuilla - bravuurinaan esteradalla hypätä pari estettä holtittomasti myös palkintojenjaon jälkeisellä kunniakierroksella. Jälkeensä poni jätti 16 jälkeläistä (mm. shet-o. Tiit's Remix joka palkittiin ERJ-II ja KTK-II -palkinnoilla), tästä yhdistelmästä vain yhden. Isänisä Milo ja isänemä Jolly ovat kadonneet ajansaatossa.

Vinsan emä Visna asusti Vaahteramäen Tallilla, joka tuolloin oli yksi yhteistyötalleistamme. Visna oli yksi tallin siitostammoista ja aiheutti pitkään meille päänvaivaa yrittäessämme muistaa, kumpi oli Visna ja kumpi Vinsa ;) 104cm korkea ponitamma jostain syystä synnytti pienen varsan, sillä Vinsa jäi alle metrin korkuiseksi. Emä oli omistajan sanojen mukaan pippurinen poni, joka osasi rynniä talutuksen aikana tai tallissa huomaamatta näykkäistä harjaajaansa. Itsepäinen ratsu lennätti ratsastajansa helposti maata kohti. Ajoponina sen sijaan tamma loisti ja oli varsin rauhallinen. Visnaa kuvailtiin nopeaksi ja kuuliaiseksi kärryjen edessä. Koulutustasoltaan tamma oli He C ja 40cm.

Hetken muistelun jälkeen sanoisin, että Vinsa on saapunut tallille elo-syyskuun aikana vuonna 2003. Ihan pienestä asti tallilla ei siis ole oltu, mutta varsavuosia riitti silti meillekin.LUONTEENPIIRTEITÄ

HOITOPONI

Siitä lähtien kun Vinsa on tallillamme asunut, on ollut helppo luonnehtia ponia yhdellä sanalla: karkuri. Jokaista uutta hoitajaa varoitamme jättämästä ovea auki tai muuten antamasta ponille mahdollisuutta pujahtaa ulkoilmaan omin päin. Toisaalta on helpottavaa aina tietää miksi ruokavaraston ovea kolistelee jokin, kun voi jo arvata sen olevan musta pikkuinen poni. Hoitajansa suhteen Vinsa on todella ystävällinen ja kiintyy helposti. Tutun hoitajan ääneen voi aina vastata reippaalla hörähdyksellä ja odottaa innokkaana ovella rapsutuksien toivossa. Harjaaminen ja muut hoitotoimenpiteet onnistuvat luontevasti tämän ponin kanssa. Vastalahjaksi ahkerasta hoidosta saa pehmeän ponikaverin, jonka kanssa ei tule tylsää ja joka kuuntelee jokaisen murheesi tunnollisesti.

HEVOSLAUMASSA

Ulkona muiden kanssa Vinsalla on aina omat hupinsa mielessä. Pään voin työntää aidan keskipuun alta, samoin toisen etujalan, ja mahtavan mainio syömisasento on valmis. Kun vihrea ruoho (joka Vinsalle poikkeuksetta on aina vihreampää aidan toisella puolella) on kynitty loppuun tulee tempun suurin ongelma: miten peruutat, kun olet jumissa? Vinsaa saa välillä käydä hätistelemässä muiden hevosten luokse, kauemmas aidoista. Toisten kanssa poni tulee hyvin toimeen mutta selviää ulkoilusta myös yksinkin. Tarhassa ollessaan hauskinta on piehtaroida suuntaan ja toiseen. Siinä missä jotkut hevoset tyytyvät vain kierähtämään kyljellään, Vinsa pyörähtää kyljeltä toiselle vauhdikkaasti jalat ilmassa viuhuen.

TUNTIPONI

Vinsan voi reippaasti varustaa tunnille. Poni saattaa joskus pullistella satulanvyön kanssa, mutta yleensä suhtautuu toimenpiteeseen neutraalisti. Hampaiden irvistely kun ei ennenkään ole johtanut tunnilta poisjäämiseen. Keväällä kenttäkauden alkaessa Vinsan akut latautuvat pintaa myöten ja ensimmäisillä tunneilla voidaan nähdä vauhdikkaita pukkilaukkaesityksiä. Kun ulkotilan ihmeet on nähty ja riehuttu, poni pysyy hyvin käsissä. Askeleet saa ratsastaa viimeisen päälle tarkasti, sillä varsinkin käännöksissä Vinsa oikoo parhaansa mukaan. Pohjetyöskentely tulee opittua nopeasti Vinsan selkään kiivettyäsi.

Tärkeää on tasainen ohjastuntuma. Mikäli käsi nykii välillä, heiluu sinne tänne tai kadottaa tuntuman, Vinsa protestoi tätä epämääräisyyttä nykäisemällä päänsä alas. Tämän seurauksena varomaton ratsastaja menettää ohjat käsistään ja poni lähtee aivan omille teilleen. Käynti ei jää hitaaksi vaan on ennemminkin kiireistä, ravi ja laukka kulkevat hyvin eteen ja jatkuvat kunnes toisin Vinsalle ohjeistetaan.

MAASTOPONI

Maastoretkillä Vinsa haluaa mennä, mennä ja mennä. Minne vain, miten päin ja missä askellajissa - kunhan matka etenee. Muutama kokemus pitkiltäkin vaelluksilta on osoittanut, että Vinsasta on myös kärkihevoseksi. Se on kestävä ja ketterä maastoponi, joka nauttii porukalla liikkumisesta. Vaikka shettis vetohevosena syökin hieman retken vauhtia, ei Vinsa jätä kuitenkaan ketään kylmäksi ahkeralla laukkatempollaan. Jos tykkäät uittamisesta, ota Vinsa mukaan. Tamma ei vettä kavahda vaan tykkää viilettää veteen harja hulmuten. Uimisen jälkeen on mukava lämmitellä niityllä. Taukoa pitäessäsi pidä huolta siitä että poni on hyvin kiinni. Muutoin huomaat äkkiä ponin aloittaneen paluumatkan itsekseen.

KOULUPONI

Kun aloimme kouluttaa Vinsaa 3-vuotiaana, ponin kanssa kohdattiin vähän väliä ongelmia apujen perille menossa. Toki kouluttajassa on aina omat vikansa, mutta välillä tuntui ettei poni malttanut vain keskittyä siihen, mitä selästä sanottiin. Ajan myötä ongelmat ovat kadonneet, mutta varsinkin kisatilanteita jännittävät ratsastajat saavat poninkin menettämään keskittymisensä. Hieman hermoileva ratsu, jonka saa pienilläkin tehtävillä keskittymään vain ja ainoastaan ratsastajaan.

Koulutustasoltaan Vinsa on varsin korkealla, sillä poni selättää kiitettävästi Helppo A -tason tehtävät. Olettaa saattaa, että tässä on ponin kouluratsastuksen katto, joten nyt toivomme yltävämme vielä kansallisen tason kisoihin.

ESTEPONI

Esteiden ylittäminen oli Vinsalle aluksi jotain ylivoimaista. Pelottava puomit telinellä saivat ponin perääntymään silmät suurina. Tamma juoksi irtohypytyksessä sen minkä jaloistaan pääsi. Ehdimme jo heittää pyyhkeen kertaalleen kehään, ennen kuin paikallinen hevoskouluttaja Jaana tuli tutustumaan poniin tarkemmin. Muutaman viikon yhteiselon jälkeen Vinsa hyppäsi pienten esteiden yli. Itsevarmuus on kasvanut vuosien mittaan ja nyt esteistä mennään yli jo vahvalla tahdolla. Erikoisesteet olemme jättäneet muille, mutta tavalliset "puomikasat" kyllä kelpaavat hieman nirsolle esteponillemme ;) Kun vauhti ja suunta ovat kohdillaan, on ratsukon tie jo puoliksi ratsastettu.

Vinsa hyppää puhtaasti 60cm esteratoja. Tätä korkeammalle emme lähde yrittämään, vaan panostamme puhtaisiin ratoihin ja ratsastuksen tyyliin. Isän puolelta kapasiteettiä olisi vielä 10cm lisää, mutta Vinsan epävarmuus esteillä riittää syyksi olla kokeilematta sen enempää.VARUSTEET

Hoitajan ostamat kursivoitu
Palkinnot merkitty tähdellä

yleissatula
suitset nivelkuolaimilla
satulahuopa (pun)
kangasriimu (sin)
riimunnaru
harjapakki
pölyharja
kumisuka
kaviokoukku
perusharja
pääharja
talliloimi
toppaloimi

HOITAJAN MUISTILISTA

Listaa kannattaa tarkkailla muutoksien varalta, tärkeimmät hoito-ohjeet hevosen kanssa ovat tässä kiteytettyinä. Näin varmistamme hevosille persoonallisen ja yksilölliset hoitotoimet :) Talliväki kiittää!

TARHAAMINEN
Sunnuntaisin lepopäivä, korkeintaan talutusta
Tarhataan joka päivä klo 11.00 - 14.00 2. tarhaan Siirin kanssa
Kesälaitumena toimii laidun numero 2 (tamma- ja ruunalaidun)
Loimi tarhaan kun on -10º tai vähemmän

RATSASTUS
Muista kevyt ja tasainen käsi - muuten ohjat löytyvät maasta
Maastoretkillä varmista, että Vinsa on sidottu huolella puomiin/puuhun kiinni, muuten ratsukon tiet voivat erkaantua

HOITAMINEN
Poni on mestari karkaamaan, ovessa on ylimääräinen riimunnaru jonka saa laitettua oviaukon kohdalle esteeksiKISAKALENTERI

LAJI LUOKKA KISAAJA PÄIVÄ PITOPAIKKA SIJOITUS MUUTA
VUOSI 2003 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (1/2)
Näyttelyt Shetlanninponit Aino 3.10 Elizan Kennel 3/5 100v€, ruusuke, harjapakki, 1kg porkkanoita
VUOSI 2004 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (6/25)
Esteratsastus 60cm Aino 19.6 Linde Hof Stall 2/11 -
Kouluratsastus (KRJ) Raviohjelma Aino 30.9 Keltainen Mango 3/20 1 pist. KRJ-Rank.
Esteratsastus 40-50cm Aino 6.10 Kermakaramelli 1/17 ruusuke, pokaali, ratsastushousut
Kouluratsastus (KRJ) Perusmerkin koulukoe Aino 15.10 Crossroads Stud 1/20 3 pist. KRJ-Rank, ruusuke, 50v€
Kouluratsastus (KRJ) He B Aino 20.10 Kuunloisteen Talli 5/20 1 pist. KRJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 13.12 KH Nivelkuolain 1/14 3 pist. ERJ-Rank.
VUOSI 2005 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (9/51)
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 16.2 Sammalkedon Talli 2/29 2 pist. KRJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 30-40cm Aino 10.3 FSRa 4/17 1 pist. ERJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 40-50cm Aino 13.3 Silhouett 1/16 3 pist. ERJ-Rank.
Kenttäratsastus (KERJ) He C/50cm/50cm Aino 17.3 GoHo 2/6 2 pist. KERJ-Rank.
Kenttäratsastus (KERJ) HeC/50cm/50cm Aino 16.4 GoHo 1/3 3 pist. KERJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 40-60cm Aino 9.5 Riimulan Ratsutalli 5/29 1 pist. ERJ-Rank, pääharja, ruusuke
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 16.8 GoHo 5/16 1 pist. KRJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 20-30cm Aino 2.9 MTT Kultasalama 1/8 3 pist. ERJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 50-70cm Aino 13.9 FSRa 2/38 2 pist. ERJ-Rank.
VUOSI 2006 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (3/8)
Esteviikonloppu 60cm Aino 14.1 GoHo 4/18 Jatkoon
Esteratsastus (ERJ) 50-70cm Aino 14.2 Sarakawatsi 2/30 4 pist. ERJ-Rank, 200v€
Hoitajamestaruus I He C Jessi 20.3 RKL 1/6 -
VUOSI 2007 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (0/3)
VUOSI 2008
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 30.1 Taivaanranta 29/33 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 3.2 Summer Bahilama 44/70 65.407%
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/60/50 Aino 9.2 Rowea 10/28 -
Esteratsastus 40-60cm Aino 18.6 RK Susikallio 5/11 -
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 16.4 ST Zeni 15/41 seurataso
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 14.10 Malsamo 6/21 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 30.11 Feige 6/21 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 8.12 Safari Army 16/30 seurataso
VUOSI 2009
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 14.1 KaRa 11/58 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 17.1 KaRa 7/59 seurataso, 1p. KRJ-rank.
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 21.2 Stall Katina 21/21 aluetaso, 100. kisa!
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 1.3 Gestüt Spiegelung 7/8 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 10.3 Pientalli Juksula 23/23 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 18.3 Gestüt Spiegelung 24/43 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 23.5 Friesians of Djinn 17/20 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 26.6 Traviata Lipizzaner 23/54 aluetaso 2
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 28.6 Gestüt Spiegelung 15/44 aluetaso 1
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/60/50 Aino 22.7 Xcalibur 4/6 seurataso
VUOSI 2010
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 13.11 Talli Kirmaus 25/30 67.307%
VUOSI 2011
Kouluratsastus Helppo A Aino 28.7 Satulinna 73/85 -
Kouluratsastus Helppo A Aino 29.7 Satulinna 93/96 50. koulukisa!


© AINO 2002-2011. LUVATON KOPIOINTI KIELLETTY.