index    Hevoset    kasvattitalli    toiminta    hoitajien huone    tallin esittely   


SHETLANNINPONIRUUNA                                 VIRTUAALIHEVONEN // A VIRTUAL HORSE

YLA3
Tuntieläkkeellä 11.12.2011 lähtien.

 

PERUSTIEDOT

KUTSUMANIMI Risto
RUUNATTU 18.7.2010
SÄKÄKORKEUS 95cm
VÄRI musta (Ee/aa)
SYNTYNYT 11.3.2003
IKÄ 24 vuotta, 3 kuukautta (1/12)
IKÄÄNTYMINEN 1kk = 3kk
REKISTERINRO VH00-017-2980
KASVATTAJA RK Golden Horse
   Hoitokirja

TIETOA RATSASTAJALLE

Soveltuvuus
  Estetunneille erittäin sopiva
  Maastotunneille melko sopiva
  Soveltuu alkeiskurssille
  Soveltuu jatkokurssille

Ratsastettavuus
   Helppo (lisätietoa)
"Hiukan hassutteleva poni, joka suloisen otsatukkansa takaa osaa kyllä keksiä milloin mitäkin. Lapsille täydellinen ratsu, hallitsee varsinkin siirtymiset näppärästi pienistäkin avuista. Esteistä mennään yli tavalla tai toisella."

Koulutustaso
KO: He B  //  53,  4/5
RE: 50cm  //  46,  3/5
ME: 50cm  //  12,  0/0
SU: 3km  //  5,  0/2
NÄYTTELYT: //  7,  1/1
VALJAKKO: noviisi  //  10,  1/0 (sis. myös ohjasajon)
yhteensä kisoja  133

JÄLKELÄISET

Lisätietoa tallin kasvateista

14.2.05 shet-t. Kermakaramellin Ihailtava Aarre
5.3.05 shet-t. Kullan Risurouva
30.10.05 shet-o. Petronellan Tietämätön
28.12.05 shet-t. Kullan Velmu-Venla
7.3.06 shet-t. KK´s Denur Huurre
19.3.06 shet-t. Kullan Lenita
29.10.06 shet-o. Kullan Benjamin
8.1.07 shet-o. Rodén da Capuchino
11.6.09 shet-t. Kullan Virsta

Risto ei ole enää jalostuskäytössä.

SUKUTAULU

Tähden Ristitie
shet - m - 95cm

i.  Fn Capitta
shet - rtkrj - 100cm

ii. Hally 34 (EVM)
shet - rt - 97cm

ie. Yorkister (EVM)
shet - krj - 99cm

e. Crossways Mandarin
shet - m - 91cm

ei. ? (EVM)
shet - rn - 102cm

ee. Crossways (EVM)
shet - m - 100cm

Riston isä Capitta asui pitkän aikaa tallillamme. Kirjava ori on monen jälkeläisen isä ja ehti elämänsä aikana nähdä kisakenttien loistoa monessa eri lajissa. Arvonimi 'Finest' kertoo myös hyvästä rakenteesta. Capitta oli hyvin seurankipeä kaveri ja rakasti huomiota. Askellajien puolesta Capi oli vaihteleva. Siinä missä käynti oli aktiivista ja ravi pitkää ja energistä, laukka rikkoutui helposti raviin ja oli ponnetonta. Ex-ravuri osasi myös yllättää ratsastajansa ja sännätä reippaaseen pukkisarjaan kesken tunnin. Ori kuoli lokakuussa 2008. Capitan isä Hally 34 oli painottunut esteratsastukseen ja hyppäsi aikoinaan hienosti jopa 70cm ratoja puhtaasti. Capitan emä Yorkister ehti niittää mainetta niin raviradoilla kuin myös muutaman varsan emänäkin.

Riston emä Crossways Mandarin on myös tallin vanha asukki, joka kuoli vuonna 2005. Manda oli mukavaluonteinen lastenratsu ja kesti pahimpiakin kelejä. Tämän lisäksi tamma oli ahkera kisaratsu, kokeillen myös raviuraa. Emänisästä ei tiedetä muuta kuin perustiedot, emänemä Crosswaysin sanotaan olleen luonteeltaan rauhallinen ja tyyni.

Risto on asunut tallilla syntymästään asti ollen yksi tallin kasvatusohjelmaan kuuluvista shettiksistä. Nykyinen ruuna jatkaa Capin ja Mandan perimän siirtämistä eteenpäin. Tavoitteena on luoda ihmisystävällisiä ja helposti käsiteltäviä poneja. Riston jälkeläisistä tallilla tätä hommaa eteenpäin vie shettistamma Kullan Virsta (e. Vaahteramäen Vinsa).LUONTEENPIIRTEITÄ

HOITOPONI

Riston kohdalla kiltteys ja hyväntahtoisuus on joskus todella suhteellista. Jos ruunan kaipaamaa huomiota ei heru tarpeeksi, on poni aivan valmis tökkimään turvallaan tai jopa kokeilemaan kevyesti hampaillaan. Varsana Risto kiusasi tallikissaamme nappaamalla sitä hännästä kiinni. Voit arvata, että kissa oppi aika nopeasti kiertämään orin karsinan. Nyt vanhempana uusi kissa Nanu on saanut olla rauhassa, Ristonkin rauhoittuessa huomattavasti. Harjauksen aikana Risto usein nojautuu hoitajaan ja nauttii täysillä rapsuttelusta. Varsinkin keväisin mikään ei ole niin mukavaa, kuin päästä eroon kutiavasta ja hiostavasta talvikarvasta! Tottelee hienosti niin sisätiloissa kuin ulkonakin ja on siksi mukava kaveri talutuslenkeille.

HEVOSLAUMASSA

Ulkoilleessaan Risto tutkii usein maastoa, kulkee turpa viistäen nurmen pintaa tai kuuntelee korvat heiluen metsästä kuuluvia ääniä. Ristolle parasta seuraa laitumelle ovat toiset shetlanninponit. Sampo-ruunan kanssa tehdyt karkureissut ovat joka vuotinen riesa. Jostain kuuluu vaimea kolahdus tai napsahdus ja pian tallipihalla juoksee kaksi iloista pikkuponia. Edes sähkölanka ei tunnu hillitsevän poikien ulkoiluintoa! Risto on seurallinen tapaus, sillä onhan tarhassa oleskelu paljon hauskempaa kaverin kanssa. Joskus juostaan pari kierrosta ympäri ja sitten taas tallustetaan hitaasti sinne tänne. Sen sijaan syöminen edes hyvin tarjoiltuna (eli tuore laidunruoho kesällä) ei jaksa innostaa ponia. Syödä voi sisälläkin, joten otetaan ulkoilusta kaikki irti! Muutamat tallin isoista hevosista saavat Riston kipittämään vauhdilla karkuun, kuten esimerkiksi lempeä Harald. Risto ei ole orilauman kovimpia kingejä, vaan tyytyy menemään toisten ehdoilla.

TUNTIPONI

Ei ensimmäisenä tullut mieleen laittaa oria lasten ratsuksi. Lempeästä luonteestaan johtuen Risto tekee paljon töitä tenavatunneilla ja talutusratsastuksessa. Ruunauksen jälkeen tässä onkin todellinen unelmaratsu ryhmätunneille aina alkeiskurssia myöten! Siirtymisissä ruuna on vailla vertaa: se suoriutuu niistä pehmeästi ja herkästi. Sen sijaan puutteita on taipumisessa. Risto on varsin jäykkä asettumaan ja taipumaan apujen mukaan. Hyvin läpiratsastettuna se ei kaadu sisäänpäin volteilla. Kolme askellajia ovat kaikki tasaisia ja hallittavissa olevia - joskaan ei myöskään maailman parhaita. Etsimällä ja ratsastamalla varsinkin käyntiin saa ponimaista väriä. Pahoina päivinä Riston sporttisen sulavalinjainen masu pullistuu juuri silloin kun satulavyötä pitäisi kiristää.

MAASTOPONI

Jos maastoon haluat mennä syksyllä, niin takuulla kohtaat säikkyäkin säikymmän Riston. Pienet rasahdukset, sateen ropina, lintujen räpistelyt pusikoissa tai vaikkapa traktorin jyrinä saavat Riston hätkähtämään. Tämä jälkeen kuljetaan hetki varuillaan pää taivaissa ja mietitään askel kerrallaan, kannattaako matkaa jatkaa ollenkaan. Onneksi poni reagoi yleensä outoihin ääniin pysähtymällä eikä suinkaan ryntäämällä päättömästi laukkaan. Muina vuodenaikoina ongelmia ei esiinny ja maastokaverina Risto on silloin kiitettävä. Tasainen ja reipas, ei kuitenkaan mikään pitkän matkan vaeltaja. Mutta uimaan tämä poni lähtee vaikka alkukesästä!

KOULUHEVONEN

Vaikka Riston molemmat vanhemmat ovat ravitaustaisia, lähdimme alusta asti kouluttamaan ponista kouluratsua. Nykyään Risto on tottelevainen ja rento kisaratsu, joka ei turhia hermoile trailerissa tai lähtövuoroa odotellessa: "Mikäs siinä ratsastustahan se vain on." Komean tumman ulkomuotonsa lisäksi (tällä niitä tammoja hurmattiin!) Ristolla on hyvät liikkeet shetlanninponiksi. Innostuessaan ravi paljastaa vanhempien lajipainotuksen. Kuten edellä kerroin, ruuna ei ole mikään notkein ratsu. Siksi verryttely on äärimmäisen tärkeää, varsinkin jos haluaa kisasuoritukseen suolatikkua notkeamman ponin.

Risto koulutettiin varhaisessa vaiheessa Helppo B -tasolle, jolla se on kisannut nuoresta asti. Tämä on orin maksimitaso kouluratsastuksessa. Aluetasolle nouseminen vuonna 2009 tuntui hienolta saavutukselta.

ESTEHEVONEN

Esteradalle meno nostaa aina hymyn ratsastajan huulille. Vaikka Risto saattaa kesken matkan pukittaa tai tehdä omia pieniä laukkahyppyjään, se menee silti yli esteistä. Oli tie vino, ponnistuskohta kaukana tai laukka tippumassa raviin, poni korjaa ratsukon erheet ja hypähtää kevyenoloisesti yli esteistä - siis matalista esteistä. Tottelevainen ja järkevä poni, ei turhia ihmettele radalle päästessään.

Risto hyppää sekä rata- että maastoesteitä puolen metrin korkeuteen asti. Muutama koesuoritus 60cm luokissa on osoittanut, että taitoa löytyy vielä muutaman sentin verran. Ehkä ennen eläkeikää ehditään läpäistä hyväksytysti myös muutama maksimitason luokka!VARUSTEET

Hoitajan ostamat kursivoitu
Palkinnot merkitty tähdellä

yleissatula
suitset nivelkuolaimilla
satulahuopa (valk)
jännesuojat (takajalkoihin)
kangasriimu (kelt)
riimu teddypehmusteella (sin)
musta riimunnaru
juoksutusliina (musta)
harjapakki (sin)
pölyharja
kumisuka
kaviokoukku
perusharja (kelt)
pääharja
talliloimi
toppaloimi
joulukortti 2005 hoitajalta

HOITAJAN MUISTILISTA

Listaa kannattaa tarkkailla muutoksien varalta, tärkeimmät hoito-ohjeet hevosen kanssa ovat tässä kiteytettyinä. Näin varmistamme hevosille persoonallisen ja yksilölliset hoitotoimet :) Talliväki kiittää!

TARHAAMINEN
Sunnuntaina lepopäivä, korkeintaan talutusta
Tarhataan joka päivä klo 8.00 - 11.00 3. tarhaan Sampon kanssa
Loimi tarhaan kun on -10º tai vähemmän, talvella myös rankan ratsastuksen jälkeen
Kesälaitumena toimii laidun nro 1 (orilaidun).
RATSASTUS
Jännesuojat takajalkoihin tarhaan ja tunneille
Syksyllä maastoon vain toisen ratsukon seurassa - Risto säikkyy helposti
Koulutunneilla kunnon verryttely on hyvän ratsastuksen A ja O :)
HOITAMINEN
Ristolla on välillä ikävä tapa hamuilla hampaillaan jotain pureskeltavaa (karsinassa aina purukalikka), mikäli joudut hampaiden kohteeksi, kiellä terävästi ja jatka samalla hoitamista normaalisti.KISAKALENTERI

LAJI LUOKKA KISAAJA PÄIVÄ PITOPAIKKA SIJOITUS MUUTA
VUOSI 2003 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (0/2)
VUOSI 2004 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (6/25), VS 60v€
Näyttelyt Shet Aino 27.3 Hevoset.com 1/4 -
Esteratsastus 60cm Aino 19.6 Linde Hof Stall 1/11 -
Kouluratsastus He B Aino 18.9 Miveye 1/50 -
Kouluratsastus (KRJ) Perusmerkki Aino 15.10 Crossroads Stud 5/20 1 KRJ-p., ruusuke, 10v€
Esteratsastus (ERJ) Puomit-10cm Aino 30.10 Golden Horse 1/30 3 pist. ERJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) He B Aino 20.11 Gömstället 1/20 3 pist. KRJ-Rank.
VUOSI 2005 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (7/56), VS 50v€
Esteratsastus (ERJ) 40-50cm Aino 13.3 Silhouett 5/16 1 pist. ERJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 15.4 Crossroads Stud 4/25 1 pist. KRJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 14.5 Cecilié Stud 4/17 1 pist. KRJ-Rank.
Suunnistus (SUJ) 3km (4 rastia) Aino 27.5 SUJ 3/67 4 pist. SUJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) He C Aino 15.6 KRJ-CUP 13/251 50v€, 5 pist. KRJ-Rank.
Esteratsastus puomiluokka Aino 4.8 Ponitaajama 1/2 ruusuke, nahkariimu ja riimunnaru
Esteratsastus (ERJ) 40-60cm Aino 15.9 Stall Vildsint 3/20 1 pist. ERJ-Rank.
VUOSI 2006 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (8/14), VS 300v€
Suunnistus (SUJ) 3km (4 rastia) Aino 16.1 SUJahtajaiset 3/93 ruusuke, 300v€, 25rp
Näyttelyt (NJ) Poniorit Aino 15.3 MTT Faline LVK5/15 KuMa, JS
Hoitajamestaruus II KN Special Aino 20.4 RKL 1/4 -
Hoitajamestaruus II 30-50cm Aino K. 20.4 RKL 2/4 -
Esteratsastus (ERJ) 30-50cm Aino K. 24.4 Rowean 3/40 2 pist. ERJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 50-60cm Aino 14.5 FSRa 3/50 2 pist. ERJ-Rank.
Hoitajamestaruus III KN Special Aino K. 20.5 RKL 1/5 prosentit 61,3%
Esteratsastus (ERJ) 50-60cm Aino 13.6 Vindmöllen 1/33 6 pist. ERJ-Rank
VUOSI 2007 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (0/4)
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 15.8 GoHo 16/16 seurataso, 100. kisa!
VUOSI 2008
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 1.1 Weela 18/30 -
Harjoituskisat I Ohjasajoluokka Kati J. 1.3 RK Golden Horse 1/2 juoksutusliina, ruusuke
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 2.4 Toppari 7/24 seurataso
Esteratsastus 40-60cm Aino 18.6 RK Susikallio 6/11 -
Näyttelyt (NJ) Shet-orit Aino 3.11 Hiljaisuus 7/9 KuMa, JS
Esteratsastus Ristikkoluokka Aino 30.11 RK Ponitaajama hyl/9 -
Esteratsastus (ERJ) 40cm Aino 4.12 Sanny's RS 4/7 -
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 4.12 Sanny's RS 4/6 -
VUOSI 2009
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi koulukoe Aino 14.2 KK Bailador 8/24 seurataso
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi yhdistetty Aino 14.2 KK Bailador 5/16 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 25.2 Xcalibur 20/29 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 25.2 Xcalibur 9/25 seurataso
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi tarkkuuskoe Aino 8.3 KK Bailador 6/9 aluetaso
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi koulukoe Aino 9.3 Allu Express 22/25 aluetaso
Näyttelyt (VNT) Ponit Aino 15.4 Cécilie Stud 12/20 -
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 23.5 Friesians of Djinn 15/20 aluetaso
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 8.6 Fabelli 14/23 -
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi koulukoe Aino 17.6 KK Bailador 27/28 aluetaso 1
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi koulukoe Aino 18.6 KK Bailador 11/28 aluetaso 1
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi koulukoe Aino 19.6 KK Bailador 11/23 aluetaso 1
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 21.6 Gestüt Spiegelung 29/46 aluetaso 1
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 26.6 Traviata Lipizzaner 6/39 aluetaso 1, 1 KRJ-P
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 28.6 Gestüt Spiegelung 19/44 aluetaso 1
VUOSI 2010
Esteratsastus (ERJ) 40-50cm Aino 8.11 Idaho 18/40
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 13.11 Talli Kirmaus 29/30 45.446, 50. koulukisa!
VUOSI 2011
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 26.1 Pt Flien 6/31 -
Kouluratsastus KN Special Aino 24.7 Stall Katina 13/18 57.736%
Kouluratsastus Helppo B Aino 28.7 Satulinna 50/79 -
Kouluratsastus Helppo B Aino 29.7 Satulinna 61/92 -
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 31.7 Spring Valley 18/20 -
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi yhdistetty Aino 4.8 Kumina 24/30 -
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi yhdistetty Aino 5.8 Kumina 11/30 -


© AINO 2002-2011. LUVATON KOPIOINTI KIELLETTY.