SUOMENHEVOSTAMMA                                  VIRTUAALIHEVONEN // A VIRTUAL HORSE

 

PERUSTIEDOT

KUTSUMANIMI Pinja
SÄKÄKORKEUS 152cm
VÄRI punarautias (ee/aa)
SYNTYNYT 11.5.2008
IKÄ 11 vuotta (1/12)
IKÄÄNTYMINEN 1kk = 3kk
REKISTERINRO VH05-018-1592
KASVATTAJA RK Golden Horse
   Hoitokirja

TIETOA RATSASTAJALLE

Soveltuvuus
  Tuntikäytössä syyskaudesta 2010 lähtien
  Sopiva estetunneille
  Erittäin sopiva maastotunneille
  Soveltuu alkeis- ja jatkokurssille

Ratsastettavuus
   Helppo (lisätietoa)
"Kuuliainen tamma, jolta ei tarvitse pyytää asioita kahta kertaa. Pinjan käytöksessä näkyy suvun ratsastuskoulutausta, eikä lempeys pääty tallista lähdettäessä. Rento, mutta varsin herkkäsuinen tamma, joka tykkää hypätä esteitä. Nuorelle Pinjalle moni asia on vielä todella uusi ja ihmeellinen."

Koulutustaso
KO: He B  //  5,  0/1
RE: 80cm  //  9,  1/2
yhteensä kisoja  14

JÄLKELÄISET

Lisätietoa tallin kasvateista

8.3.2011 sh-t. Kullan Nanna

SUKUTAULU

Kullan Japina
sh - prt - 152cm
i. Vaahteramäen Ilopilleri
sh - rt - 152cm
ii. Karamelli
sh
ie.Emali
sh - vrt - 159cm
e. Kullan Jazz-trio
sh - prt - 151cm
ei. Inspiraationpuute
sh - prt - 152cm
ee. Cicely
sh - rt - 167cm

Pinjan isä Vaahteramäen Ilopilleri, tutummin Ilkka, on edesmenneen Vaahteramäen Tallin kasvatti. Ori on estepainotteinen (RE 70cm) ja varustettu esteillä varsinaisella energialatauksella. Ponnekas laukka ja herkkä, sekä hevoskaverina iloinen ja aina menossa mukana. Painotuksestaan huolimatta sijoittunut todella hyvin myös He A-tasolla. Myös maastoilu sujuu, joskin välillä pitää miettiä pari kertaa, minne kavionsa laittaa, vai kannattaako sittenkin peruuttaa takaisin. Pinja jäi Ilkan viimeiseksi varsaksi, yhteislukumääräksi tullessa 8. Isänisä Karamelli sekä isänemä Emali ovat molemmat kadonneet ajan saatossa. Hevoset asustivat Vaahteramäen Tallilla ja muistikuvani mukaan ainakin Emali teki tuntityötä kisaamisen ja jalostuksen ohessa.

Kullan Jazz-trio, Pinjan emä, on vaivihkaa päätynyt talliväen suureksi suosikiksi. Herttaisen Cicelyn varsa, Jatta, on sulattanut monen hoitajan ja tuntilaisen sydämen. Iän myötä Jatasta on tullut rento ja luottavainen, sekä notkeampi ratsu. Myös Jatta painottuu esteille (RE 80cm), kisaten samalla kuitenkin koulukisoissa. Käynti on rauhallista ja laukka vauhdikasta, ravi sen sijaan harmillista keikkumista ja seilaamista. Esteratsuna ketterä, mutta Pinjan tavoin todella tarkka tasaisesta ohjasotteesta. Pinja oli Jatan ensimmäinen varsa. Emänisä Inspiraationpuute asusti elämänsä tiikelin luona Lueurfissa. Inspis oli riehakas estepainotteinen ori, ylittäen 110cm esteitä kevyesti ja ilmavasti. Muutaman sijoituksen saanut ori peri vanhemmiltaan hyvän hyppykapasiteetin ja -tyylin. Villi ja vapaamielinen kaveri, jonka kanssa tuskin tuli koskaan tylsää :) Emänemä Cicely on ollut yksi GH:n suurimmista hevospersoonista koko historian aikana. Tamman kuoltua tallista tuntui puuttuvan jotain todella olennaista. Kiki hyppäsi rataesteillä huimat 110cm. 9 varsan emä oli monen alkeiskurssilaisen ensimmäinen tuntuma ratsastukseen. 5 vuoden tuntiuran aikana tamman pomppiva ravi sai monen yrittämään vielä kovemmin, ja leppoisa laukka yhä useamman nauttimaan maastoreissuista. Herttainen ja kiltti tapaus.

Pinjan synnyttyä oli selvää, että tamma jää tallille asumaan. Tällainen GH-suku pitää saada käyttöön ja varsinkin jalostettua eteenpäin. Kasvattitallin puolella vierähtivät nuorikon 5 ensimmäistä vuotta, kunnes tammikuussa 2010 Pinja asteli päätalliin tutustumaan muihin tuntihevosiin. Pinja syntyi heikkona pikkuvarsana, mutta vahvistui alkuviikkoina roimasti.LUONTEENPIIRTEITÄ

HOITOHEVONEN

Perusluonteeltaan Pinja on rento ja seurallinen tapaus. Oman hoitajan kanssa puuhailu on yksi päivän kohokohdista. Seuran kaipuun iskiessä on kiva hirnua kimeästi ja saada muut hevoset yhtymään kuorolauluun. Kolistelua tai muuta meluamista tamma ei onneksi harrasta :) Pinja pitää pään kylmänä tallioloissa eikä kummastu talvipukeisia ratsastajia, takana heiluvaa harjaajaa tai tallityöntekijän talikkoa. Harjailu ja rapsuttelu käyvät aina, mutta rajansa toki kaikella - jossain vaiheessa pitää päästä liikkeelle.

HEVOSLAUMASSA

Pinjalle muiden hevosten seura ulkona on elinehto, muuten tamma alkaa silmin nähden jännittymään. Pari kertaa yksin tarhassa oltuaan Pinja osoitti, ettei se kannata. Tamma juoksenteli ympäriinsä, pysähteli ja pyöri paikallaan. Seura kuin seura kelpaa tammalle, mutta parasta on olla tammojen kesken laitumella. Ai että! Ulkoillessa järki ei kyllä paljon Pinjan päätä pakota. Varsasta lähtien se on yrittänyt useasti vääntäytyä aidan ali, tai sitten tylsän hetken tullessa se kiidättää muita hevosia ympäri aitausta pukitellen. Vaikka laumassa Pinjan asema on vielä aika pohjalla, sillä näyttää olevan tahtoa johtajan paikalle.

MAASTOHEVONEN

Ulos on kivointa lähteä porukalla. Pinja menee hienosti jonon jatkona, viimeisenäkin, mutta johtajan paikalle tammasta ei ainakaan vielä ole. Ei turhia ryntäile (ellei vastaan tule traktori. Ne pelottavat!) tai kiilaa muita. Oletko joskus haaveillut mahtavasta, matkaavoittavasta ravista? Pinjan kanssa se ei jää vain haaveeksi, sillä tamman pehmeät raviaskeleet sopivat mainiosti maastoiluun. Vuodenaikojen vaihtuessa ensimmäiset lehdillä vuoratut polut, tai tallipihaa peittävä lumipeite ovat asioita, joita pitää hetki katsella paikallaan, ennen kuin matka voi jatkua turvallisesti. Nuoren hevosen ihmettelyä piisaa uusia asioita kohdatessa.

Vedessä loikkiminen ei ole mikään ongelma - sitä kun keväinen varsa on saanut tehdä pienestä asti emänsä johdolla. Pinjasta on kiva kävellä rannan tuntumassa kahlaten, tai uskaltautua syvemmälle uimaan. Kesäleirejä silmällä pitäen; tässä on kiva uittamiskaveri!

KOULUHEVONEN

Pinja on kuuliainen nuori tamma. Ikäisekseen tamma käyttäytyy aika tavallisesti: joskus jotkin asiat - muut hevoset, aidalla roikkuvat takit, tai vaikkapa keskellä kenttää oleva lantakasa, kiinnostavat enemmän kuin se, mitä selästä käsin käsketään tehdä. Myös pitkään jonkin asian työstäminen saa tamman tylsistymään. Taipuu erinomaisesti ja on notkea. Selkeät ja napakat avut kuorivat Pinjasta esiin reippaan ratsun, jonka maksimikapasiteetiksi arvaillaan He A:ta.

Pinja on osoittanut olevansa rehellinen ratsu, joka oppii uusia asioita nopeasti. Nuori hevonen kantaa itsensä peräänannossa melko ripeästi alkuverryttelyn jälkeen, mutta tuntuma on yhtä helppoa hukata kovilla ohjasotteilla tai pohjetuntuman katoamisella. Se, joka kaipaa kouluratsastukselta tarkkuutta ja täsmällisyyttä, tulee takuulla nauttimaan Pinjan kanssa työskentelystä. Käyntiä pitää ehdottomasti kehoa letkeydestä. Viimeistään lopputunnista hyvin vertynyt tamma kävelee pitkää keskikäyntiä energisesti, mutta silti pehmeästi.

ESTEHEVONEN

Sukutaulua katsellessa ei tule yllätyksenä, että myös Pinjan takajaloista löytyy ponnistusta. Ponnekas laukka löytyy helpoiten estetunnilla, jolla tamman energiataso on ihan eri luokkaa. Tärkeintä esteillä on tasainen, kevyt ja hyvin hypyissä myötäävä ohja. Muussa tapauksessa tamma kieltää tai rynnii esteen läpi hallitsemattomasti. Ilmaiseksi kykyjä ei siis saa käyttöön. Kapasiteetiltaan Pinja on noin 80cm, johon pyrimme 7 ikävuoteen mennessä. Takaosan työskentely on ihailtavaa varsinkin oksereilla, joilla tamma venyttää itseään pitkälle eteenpäin, hyvän ponnistuksen tuella.VARUSTEET

Hoitajan ostamat kursivoitu
Palkinnot merkitty tähdellä

yleissatula
suitset nivelkuolaimilla
satulahuopa (rusk)
suojat (etujalkoihin)
riimu
riimunnaru x 2 (pun , musta)
harjapakki (pun)
pölyharja
kumisuka
kaviokoukku (pun)
perusharja
pääharja
talliloimi
toppaloimi

HOITAJAN MUISTILISTA

Listaa kannattaa tarkkailla muutoksien varalta, tärkeimmät hoito-ohjeet hevosen kanssa ovat tässä kiteytettyinä. Näin varmistamme hevosille persoonallisen ja yksilölliset hoitotoimet :) Talliväki kiittää!

TARHAAMINEN
Sunnuntaisin lepopäivä, korkeintaan talutusta
Tarhataan joka päivä klo 11.00 - 14.00 1. tarhaan Cikun kanssa
Loimi tarhaan kun on -5º tai vähemmän
RATSASTUS
Ratsastaessa suojat etujalkoihin
Kevyt käsi ja pehmeä ohjasote ovat tärkeitä
Pinja on vielä nuori ratsu; jotta asiat sujuvat, tarvitaan selkeitä apuja!
Ei sovellu maastoletkan kärkihevoseksi
HOITAMINEN
Ei tarhata koskaan ilman seuraa. Mikäli Ciku ei ole tulossa tarhaan, kysy tallityöntekijältä toista hevoskaveria PinjalleKISAKALENTERI

LAJI LUOKKA KISAAJA PÄIVÄ PITOPAIKKA SIJOITUS MUUTA
VUOSI 2009
Match Show nuoret Aino 25.1 RK Ponitaajama PUN4 herkkupussi ja pun. riimunnaru
Esteratsastus (ERJ) ristikkoluokka Aino 13.7 Heathland 1/3 14 ERJ-P, tarinakilpailu
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 15.7 Lumihiutaleen talli 2/32 3 KRJ-P
VUOSI 2010
Esteratsastus (ERJ) 40cm Aino 25.10 Remukylä 19/26  
Esteratsastus (ERJ) 40cm Aino 25.10 Remukylä 4/29 1 ERJ-P
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 25.10 Sinerva 42/48
Esteratsastus (ERJ) 50-60cm Aino 8.11 Idaho 40/40
Kouluratsastus (ERJ) Helppo C Aino 12.11 Talli Kirmaus 30/30 41.334%, hylkäys
VUOSI 2011
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 26.1 Pt Flien 17/32 -
Kouluratsastus Helppo B Aino 24.7 Stall Katina 20/25 52.015%
Esteratsastus 80cm Aino 26.7 Satulinna 4/43 -
Esteratsastus 80cm Aino 27.7 Satulinna 15/47 -
Kouluratsastus Helppo B Aino 28.7 Satulinna 27/79 -
Kouluratsastus Helppo B Aino 29.7 Satulinna 59/92 -
Esteratsastus (ERJ) 70cm Aino 31.7 Spring Valley 15/38 -

   
© AINO 2002-2011. LUVATON KOPIOINTI KIELLETTY.