SUOMENPIENHEVOSTAMMA                                  VIRTUAALIHEVONEN // A VIRTUAL HORSE

YLA3 - 106p (2/05)
Tuntieläkkeellä 3.12.2010 lähtien.
Täyseläkkeellä 26.7.2011 lähtien.

 

 

 

PERUSTIEDOT

KUTSUMANIMI  Ciku
SÄKÄKORKEUS  144cm
VÄRI  hopeanruunikko (Ee/Aa/nZ)
SYNTYNYT  26.3.2003
IKÄ  26 vuotta, 6 kuukautta (1/12)
IKÄÄNTYMINEN  1kk = 3kk
REKISTERINRO  VH00-018-0780
KASVATTAJA  RK Golden Horse
   Hoitokirja

TIETOA RATSASTAJALLE

Soveltuvuus
  Estetunneille melko sopiva
  Ei enää vakituisesti tuntikäytössä
  Soveltuu alkeiskurssille
  Soveltuu jatkokurssille

Ratsastettavuus
   Helppo (lisätietoa)
"Ketterä poni, joka osaa myös lintsata tunnin tehtävistä. Omistaa kivat askellajit, joiden jatkuvuus on täysin ratsastajasta kiinni - matkustajien laukka vaihtuu nopeasti raviin. Edistyneelle kiva ratsu myös esteille."

Koulutustaso
KO: He B  //  53,  1/8
RE: 80cm  //  36,  3/2
ME: 80cm  //  17,  0/3
SU: 9km  //  3,  0/1
NÄYTTELYT:   3,  1/2
yhteensä kisoja 112

 

SUKUTAULU JA SUKUSELVITYS

Kullan Ciku
sph - hrn - 144cm
i. Kullan Tallin Kimallus
sh - tprt - 160cm
ii. Hohde (EVM)
sh - prt - 152cm
ie. TP Kuningatar (EVM)
sh - rn - 155cm
e. Cicely
sh - rt - 167cm
ei. Jones (EVM)
sh - prt - 162cm
ee. Molli-Tyttö (EVM)
sh - rt - 166cm

Cikun isä Kullan Tallin Kimallus on varsin ihmisläheinen ja rauhallinen ori. Helppo käsiteltävyys ei katoa myöskään ratsastuskentällä. Kimmo on ehdottomasti nostanut tallin suomenhevoset kouluratsastus mestareiksi, osaten vaativan tason liikkeitä. Kuuntelee hyvin apuja ja nauttii suorittamisesta. Erityisesti käyttää takaosaansa esimerkillisesti. Esteillä sen sijaan ori ei pahemmin pärjää. Hyvän kisauran tehnyt ori on 7 varsan isä, joista Ciku jatkaa tallilla Kimmon perimää.

Isänisä Hohde on kantakirjattu III-palkinnolle. Vuonna 2001 kuollut ori voitti useaan otteeseen koulurankingin, kisaten tasolla Va B. Hohde oli luonteeltaan jopa raukea - sitä sai herätellä hetken ennen kuin ori lähti käyttämään kapasiteettiään kunnolla. Isänemä TP Kuningatar varsoi useaan otteeseen Hohteesta. "Tepa" oli Helppo A -tasoinen kouluratsu, joka keräsi pisteitä aktiivisella käynnillään ja hyvällä pohkeenväistöllä. Tallioloissa se oli luotettava ja seurallinen.

Cikun edesmennyt emä Cicely on tallin suomenhevoskasvatuksen perusta ja esiintyykin siksi monen hevosen sukutaulussa. Cicely oli iloinen ja ihmisläheinen tamma. Sillä oli pehmeä laukka, pomppiva ravi ja aavistuksen laahava käynti. Nämä kolme askellajia veivät ratsastajia niin maastoon kuin kentällekin. He A ja 110cm -tasoinen Kiki valloitti rauhallisuudellaan ja suurella innollaan liikkumista kohtaan.

Emänisä Jonesteki töitä tuntihevosena. Lähinnä yksityistunneilla nähty ori oli tasaisen varma kulkija, yleispainotteinen ja sopivan rauhallinen myös aloittelijoille. Kokeneempien mielestä ori oli jopa laiska. Vaikka kisoissa tulokset riittivät harvoin kärkeen, oli Jones luonteensa puolesta täysi kymppi tuntiratsuksi. Myös isänemä Molli-Tyttö teki hienon tuntiratsun uran. Parhaimmillaan se oli estetunneilla, joilla ylittyivät 120cm esteet. Molla oli herttainen tapaus, jonka ahkeraa laukkaa periytettiin 6 varsalle.

Ciku on asunut tallilla syntymästään lähtien, aloittaen tuntityöt noin 5-vuotiaana.

 

JÄLKELÄISET

Lisätietoa tallin kasvateista

30.4.2005 sh-o. Kullan Sota-Veli
28.5.2005 sph-t. Kullan Haiku
14.8.2005 sh-t. Kullan Pirtta
15.1.2006 sph-o. Kullan Satu-Setä
6.5.2007 sh-t. Kullan Kaunokki

Ciku ei ole enää jalostuskäytössä. Tamman perimää tallille tulee jatkamaan Kullan Kaunokki.LUONTEENPIIRTEITÄ

HOITOPONI

Kun Ciku saa uuden hoitajan, ohjaan hänet karsinalle joskus sanomalla: "kävele käytävää ja kun huomaat oven, jonka edessä on kasa kuivikkeita, olet mitä luultavimmin löytänyt Cikun". Tammalla on tapana pöllyttää kuivikkeita sinne tänne, kun karsina on siivottu. Siivoaja pääseekin helpolla, sillä alustaa ei tarvitse turhaan tasoitella liikoja - tamma hoitaa sen kyllä itse. Siisteyttä se vaalii myös syödessään, sillä harva kauranjyvä pääsee tipahtamaan maahan. Harjattaessa tamma on mukava ja pysyy paikoillaan. Uusien ihmisten seurassa hieman varautuneempi, mutta tottuu kohtalaisen nopeasti.

LAUMASSA

Jos tallissa ollaan siistejä, niin ulkona mikään lika ei ole rajana liikkumiselle. Ciku tykkää varsinkin keväisin piehtaroida oikein antaumuksella ja sitä myötä aiheuttaa talliväelle lisää harmaita hiuksia, kun sisälle haetaan mutakerroksen hankkinut poni. Ciku on varsinainen laumaeläin, se katselee muiden touhuja ja seuraa kavereitaan. Tarhaan on syytä viedä aina joku kaveriksi, jotta tammalle ei iske laumaikävä. Kesäiset laidunlomat ovat parasta antia tällaiselle hevoselle. Ciku on usean vuoden ajan ollut toisen tamma- ja ruunalauman johtohevosia.

TUNTIPONI

Turparemmiä kiristäessä Cikulla tuntuu olevan aina kumman paljon asiaa. Suuta pitää aukoa jatkuvasti ja varsinkin aina silloin, kun hihna on jo melkein kiinni. Näppärä ja ripeä ratsastaja saa suitset päähän ja pääsee tunnille ajallaan. Yleisesti ottaen Ciku sopii ratsuksi kaikille, joilta löytyy ymmärrystä sen pienille oikuille. Tamma kun jaksaa edelleen viihdyttää selässä matkustavaa ratsastajaa kääntymällä kentän keskelle ja hyörimällä siellä ympäriinsä vailla suuntaa. Ciku tietää, että tehtävistä voi luistaa, jos ratsastaja ei ole tarkkana. Todella taipuisa tamma, jonka kanssa on syytä pitää pohkeet hereillä kaarteissa. Muutoin vauhti hidastuu mateluksi asti. Vasen laukka on selvästi epätasaisempaa kuin oikea, joten se vaatii ratsastajalta enemmän tukea ja istuntaa lisäapuna.

MAASTOPONI

Syksyllä kannattaa jättää suuremmat maastoretket väliin, varsinkin pimeällä ja epävakaalla säällä. Ciku jännittyy maastossa ja säikkyy herkästi ympärillään näkyviä (tai "näkyviä") asioita. Kaverin seurassa pelot hellittävät jonkin verran, mutta varmin keino on ulkoilla valoisan aikaan hyvällä säällä. Peltoaukealla on vähemmän pelottavia mörrimöykkyjä kuin metsän siimeksessä. Muutoin virkeä maastoilija, yksi niistä hevosista, jotka lähtevät laukkaan heti kun alusta vähänkin sallii. Cikussa on siis pitelemistä ulkona oltaessa.

KOULUPONI

Tamma tekee sen mitä siltä pyydetään ja niin kuin se sen parhaaksi osaa. Se ei protestoi vastaan eikä kavahda raipalla muistuttamistakaan. Mutta jos ratsastaja ei vaadi, niin Ciku jolkottelee aivan tyytyväisenä eteenpäin tekemättä liikoja. Ciku ei jännitä kisatilanteissa vaan tuntuu nauttivan niistä. Se kantaa itsensä hyvin ja liikkuu ryhdikkäästi. Hyvä perusratsu kisauraa aloittelevalle, joka haluaa haastaa itsensä. Poni osaa, mutta osaako ratsastaja?

Cikulla olisi ehdottomasti vielä kapasiteettiä korkeammalle, He A -tasolle, mutta iän puitteissa se on jäänyt saavuttamatta. Vanhemmilta perityt koulutaidot siirtyvät toivottavasti myös Cikun jälkeläisille.

ESTEPONI

Estetunneilla Ciku osaa olla varsinainen tuuliviiri. Yhtenä päivänä se epäröi jokaisen esteen edessä ja toisena hyppää vaikka takaperin esteiden yli. Hyvään hyppyvireeseen päästyään tamma ponnistaa kiitettävästi ja hyvän matkan päästä, mutta vaatii ratsastajalta hyvän tuen ja vauhdin ylläpitämisen, jotta ponnistukseen asti päästään. Päättäväisyys ja järjestelmällisyys ovat Cikun kanssa tärkeitä elementtejä. Esteradoilla laukka toimii monipuolisesti. Tamma lyhentää ja pidentää askelia tarpeen mukaan, välttäen näin monet kiellot.

Cikun maksimitasoksi voisi sanoa 90cm. Hyppytyylissä on toivomisen varaa ja siksi nykytasoa korkeammalle ei olla suunnattu.


VARUSTEET

Hoitajan ostamat kursivoitu
Palkinnot merkitty tähdellä

yleissatula
suitset nivelkuolaimilla
satulahuopa (pun)
kangasriimu (pun)
riimunnaru (pun)
juoksutusliina (musta)
harjapakki
pölyharja
kumisuka
kaviokoukku
perusharja
pääharja x 2
hierontaharja
talliloimi
toppaloimi

HOITAJAN MUISTILISTA

Listaa kannattaa tarkkailla muutoksien varalta, tärkeimmät hoito-ohjeet hevosen kanssa ovat tässä kiteytettyinä. Näin varmistamme hevosille persoonallisen ja yksilölliset hoitotoimet :) Talliväki kiittää!

TARHAAMINEN
Sunnuntaina lepopäivä, korkeintaan talutusta
Tarhataan joka päivä klo 11.00 - 14.00 1. tarhaan Pinjan kanssa
Loimi tarhaan kun on -10º, toppaloimi jos -15º
RATSASTUS
Vältä maastoratsastusta pimeällä ja myrskyisällä säällä
Estetunneilla tarvitaan roima annos päättäväisyyttä ja johdonmukaisuutta. Cikun hypyt eivät ole ilmaisia!
Satulaan ei kannata jäädä uneksimaan, sillä tamma keksii muuten tekemistä omin päin. Pienet tehtävät pitävät ponin virkeänä ja kuulolla
HOITAMINEN
Turparemmin kiristys voi tuntua hankalalta, nopeus on valttia
Onko Ciku uusi tuttavuus? Käytä aikaa tutustumiseen ja anna tammalle mahdollisuus haistella omaa tahtiaanKISAKALENTERI

LAJI LUOKKA KISAAJA PÄIVÄ PITOPAIKKA SIJOITUS MUUTA
VUOSI 2004 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (3/24)
Esteratsastus 60-80cm Aino 1.6 YTräpylä 1/19 7pist. Kisahalli CUPiin
Esteratsastus 80 cm Aino 25.7 Iltahämärä 1/6 -
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 21.9 RT Menninkäinen 3/30 1 pist. KRJ-Rank.
VUOSI 2005 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (9/45)
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 16.2 Sammalkedon Talli 1/29 3 pist. KRJ-Rank.
Kenttäratsastus (KERJ) He C/80cm/80cm Aino 17.3 GoHo 2/9 2 pist. KERJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) He B Aino 10.6 Katin ja Marin Talli 5/41 1 pist. KRJ-Rank.
Näyttelyt Hevostammat Aino 2.8 Hevoset.com 1/6 arvostelu
Kenttäratsastus He B/70cm/60cm Aino 10.9 Air Tejun 6/23 250v€
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 25.10 Ruusukaaren Talli 3/49 1 pist. KRJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) He B Aino 26.10 KaPoRa 6/44 1 pist. KRJ-Rank.
Esteratsastus 70-80cm Aino 29.10 GoHo 3/11 -
Esteratsastus 60cm Lara 18.12 Pajupilli 1/8 -
VUOSI 2006 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (4/10)
Näyttelyt (NJ) sph-tammat Aino 15.1 Kaarnavene LKV4/11 KuMa, JS
Suunnistus (SUJ) 9km (10 rastia) Aino 16.1 SUJahtajaiset 4/49 200v€, 20rp. SUJ
Hoitajamestaruus III KN Special Lara 20.5 RKL 2/5 prosentit 60,8%
Näyttelyt (NJ) sh-tammat Aino 11.6 Yave LKV4/12 KuMa, JS
VUOSI 2007 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (0/3)
VUOSI 2008
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 12.1 Piipari 6/17 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 30.1 Taivaanranta 39/41 seurataso
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/90/90 Aino 3.2 Espergarde 18/24 -
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/80/70 Aino 6.2 Delrose 11/30 -
Harjoituskisat I Perusmerkki Ada 1.3 RK Golden Horse 3/7 juoksutusliina, ruusuke
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 2.4 Toppari 22/35 seurataso
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 16.4 ST Zeni 47/51 seurataso
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 4.5 KaRa 28/30 seurataso
Esteratsastus 80-100cm Aino 18.6 RK Susikallio 9/20 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 14.10 De Duivel 26/38 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 30.11 Feige 11/16 -
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 24.12 Kjöstholm Castle 8/50 seurataso
VUOSI 2009
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 14.1 KaRa 7/62 seurataso, 1 KRJ-P.
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 15.1 KaRa 34/68 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 17.1 KaRa 18/63 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 18.3 Gestüt Spiegelung 31/54 aluetaso
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 8.6 Fabelli 9/15 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 11.6 Gestüt Spiegelung 49/52 aluetaso 1
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 16.6 Cheritable 8/27 aluetaso 1, 100. kisa!
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 21.6 Gestüt Spiegelung 28/46 aluetaso 1
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 26.6 Traviata Lipizzaner 23/39 aluetaso 1
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 27.6 Gestüt Spiegelung 7/48 aluetaso 1, 50. koulukisa, 1 pist. KRJ-rank.
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/60/50 Aino 1.7 Funky Horses 4/14 seurataso
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 9.7 YT Nokkelan 38/69 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 15.7 Lumihiutaleen talli 39/50 -
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/80/70 Aino 22.7 Xcalibur 2/6 aluetaso 1, 8 KERJ-P
VUOSI 2010
Esteratsastus (ERJ) 60-70cm Aino 8.11 Idaho 34/40
VUOSI 2011
Esteratsastus 80cm Aino 26.7 Satulinna 28/43 -
Esteratsastus 80cm Aino 27.7 Satulinna 6/47 -
Kouluratsastus Helppo B Aino 28.7 Satulinna 67/79 -
Kouluratsastus Helppo B Aino 29.7 Satulinna 15/92 -

   
            © AINO 2002-2011. LUVATON KOPIOINTI KIELLETTY.