ANDALUSIANHEVOSTAMMA                                  VIRTUAALIHEVONEN // A VIRTUAL HORSE

YLA3 : 100p (2/05)

Tuntieläkkeellä 22.8.2011 lähtien.

KUOLLUT 5.10.2011.
 

 

KUVAT © Equiandalusians

 

PERUSTIEDOT

KUTSUMANIMI  Malla
SÄKÄKORKEUS  152cm
VÄRI  harmaankimo (Ee/aa/GG)
SYNTYNYT  22.11.2003
IKÄ  23 vuotta, 3 kuukautta (9/11)
IKÄÄNTYMINEN  1kk = 3kk
REKISTERINRO  VH00-033-2982
KASVATTAJA  RK Golden Horse
   Hoitokirja

TIETOA RATSASTAJALLE

Soveltuvuus
  Maastotunneille melko sopiva
  3-4 tuntia / viikko
  Soveltuu jatkokurssille

Ratsastettavuus
   Helppo (lisätietoa)
"Rodulleen ominaisesti herkkä ja hieno kouluratsu, joka osaa yllättää tunneillakin ratsastajansa - niin hyvässä kuin pahassa. Tamma nimittäin pelkää erinäisiä asioita ja päättää välillä vaihtaa vaihteen suurempaan, jolloin vauhtia piisaa!"

Koulutustaso
KO: Va B  //  66,  2/8
RE: 50cm  //  16,  3/2
ME: 40cm  //  1,  0/0
SU: 5km  //  4,  0/1
NÄYTTELYT:   5,  0/1
yhteensä kisoja 92

 

SUKUTAULU JA SUKUSELVITYS

Golden Colored Mate
PRE - hkm - 152cm
i. Mattfer
PRE - km - 147cm
YLA3
ii. Cavendish (EVM)
PRE - km - 149cm
ie. Fenni (EVM)
PRE - h - 150cm
e. Golden Colorist
PRE - h - 152cm
YLA3
ei. Wildest Horse (EVM)
PRE - mkm - 148cm
ee. Dark sky of American (EVM)
PRE - km - 150cm

Mallan isä Mattfer niitti mainetta tallilla kouluratsuna ja andalusianhevosten kasvatuksen toisena orina. Maffea näkee useassa tallin PRE-kasvatin sukutaulussa. Luonteeltaan se oli rauhallinen ja hieman syrjäänvetäytyvä. Rento ratsu tunnettiin hienosta käynnistään, riehakkaasta laukastaan ja aavistuksen pomppivasta ravista. Va A-tasoinen Maffe kisasi myös esteillä ja saikin tuotua kotiin useita ruusukkeita aina 70cm luokista asti. Kuuden varsan isä jätti Mallalle vastuullisen tehtävän perimän jatkajana.

Isänisä Cavendish on tyypillinen andalusia, ainakin lajivalinnaltaan. Koulukiemurat luontuvat paremmin kuin hyvin ja orin takajalkojen liikettä on kehuttu laajalti Espanjassa. Jykevä takaosa periytyy hienosti myös jälkeläisille. Isänemä Fenni on myös kouluratsu Espanjasta. Tamma on saavuttanut laatuarvosteluista II-palkinnon ja voittanut kotiseutunsa koulurankingin 5 kertaa. Molemmat isovanhemmat kuolivat vuonna 2001.

Mallan emä Golden Colorist sai taasen kantaa kantatamman kruunua. Äkkipikainen Color passitti monet epäluuloiset tallitytöt kauemmaksi valtakunnastaan. Se joka tamman sai kunnialla varustettua, sai nauttia sen kevyistä askelista ja vauhdikkaasta luonteesta. Vuosina 2003-2005 se kisasi lähes 90 kisoissa ja palkittiin myös YLA3-palkinnolla.

Malla on ollut tallilla syntymästään lähti. Aluksi ideana oli teettää tammasta myöhemmin useampikin varsa, mutta kun tallin kasvatuspiirit pienenivät, Mallasta tuli pesunkestävä tuntiratsu :)

 

JÄLKELÄISET

Lisätietoa tallin kasvateista

19.9.2004 PRE-o. Golden Unusual Man
29.1.2005 PRE-t. GH's Marmadoc Tamira
4.2.2005 PRE-t. GH's Carnation
6.3.2005 PRE-o. GH's Encantador
18.3.2005 PRE-o. GH's Bilberry
15.8.2009 PRE-o. GH's Custodio

Malla ei ole enää jalostuskäytössä. Tamman perimää jatkaa tallille saapuva GH's Bilberry.LUONTEENPIIRTEITÄ

HOITOHEVONEN

Malla on yleensä ihan nätisti, mutta pahan päivän tullessa tamma osaa kyllä näyttää mistä hänet on tehty - aivan kuten emänsäkin aikoinaan. Häntä viuhuu ja pää nousee kattoa kohti, ilmeen ollessa vähintäänkin sitruunamainen. Onneksi mukavia päiviä tammalla riittää ja luottaessaan ihmisiin, se jaksaa osoittaa tyytyväisyyttään. Mallan harjaaminen ja muut hoitotoimenpiteet sujuvat parhaiten avarassa tilassa, vaikkakin Malla on nykyään yhä enemmän sinut myös karsinassa harjailun suhteen (kiitos ahkeran siedättämisen). Varsinkin keväällä tilanteesta kannattaa ottaa kaikki irti ja kävellä tamman kera ulos harjauspuomille pölyjä putsaamaan. Tällöin tamma on rauhallisempi ja yhteistyöhaluisempi, kuin sisätiloissa.

LAUMASSA

Malla on pieni energiapommi, se laukkaa siellä mielellään ja on oikein leikkisä. Tarhakaverinsa Jatan (Kullan Jazz-trio) kanssa Malla jaksaa kehitellä vaikka minkälaista aktiviteettiä, milloin juostaan ympyrällä rinnakkain ja milloin jahdataan kaveria. Tarhasta pois ottaminen saattaa olla vähän vaikeaa, sillä Malla ei millään haluaisi tulla sisälle kerran ulos päästyään (no, rankkasade on tietysti aina ikävä, joten myös Malla on aika säästä riippuvainen hevonen). Mallan ollessa riimunnarun päässä, se katselee tyytyväisenä suurilla silmillään ja tottelee vaikka pikkulasta - ellei joku kaveri satu innostamaan sitä pieneen hyppypomppulaukkaan. Tamma tuntuu todella älykkäältä ylipäätään tarhauksen suhteen; Malla kyllä tietää missä kannattaa kieriä jotta muta ei tartu ja että sähköaitoihin nojailu ei aina kannata. Voi olla että tämäkin oppi on tullut kantapään kautta ;)

TUNTIRATSU

pyörähtelee oikein pirtsakka nuori neiti, joka tottelee apuja hyvin, on nöyrä ratsastajalleen sekä suhteellisen yhteistyöhaluinen. Mikäli tamma jää uinumaan letkan jatkoksi, pieni napautus raipalla riittää, sillä suurempi läimäytys saa tamman kiitämään ympäriinsä kauhuissaan. Ylipäätään pienet ja terävät avut ovat hyviä kasvattamaan luottamusta ratsukon välillä. Joskus Malla saattaa tehdä äkkinäisiä stoppeja, joilla tamma lähinnä testaa ratsastajaansa - aina on kiva päästä helpommalla, jos sellaiseen vain on mahdollisuus. Kauniin ja terhakan käynnin Malla peri isältään, muista askellajeista löytyykin ties minkälaisia variaatioita. Ratsastajalla on suuri vaikutus siihen, tuleeko laukassa takajalat mukana, vai jäävätkö ne ravaamaan perään. Varusteiden laitto sujuu tammalta kuin vettä vain. Tuli selkään sitten satula, juoksutusvyö tai loimi, niin ilme pysyy tyynenä (: Pääkin pysyy kiltisti paikoillaan ja ihmisen ulottuvissa, kun suitset ilmestyvät eteen - ainakin silloin, kun tamma on hyvällä päällä.

MAASTOPONI

"Malla näytti heti reippaalta ja innokkaalta lähtemään, ja mehän lähdimme."
Malla osaa ottaa tilanteesta kaiken irti. Se on toisaalta ihana piirre hevosessa, mutta varsinkin vauhdin kasvaessa tamma osaa myös irrotella ja yllyttää kavereitaan pieneen pukkikisaan. Vaihtoehtoisesti myös kärpästen hutkimiskisa on suurta hupia, kenen häntä heiluukaan vauhdikkaimmin (hermostuttaen porukan laiskimpia hevosia). Ilopukitellut ovat ehdottomasi Mallan tavaramerkki, kun on kyse maastoilusta ;) ! Iloisuuden puolesta mukava kaveri, mutta jalkojensa kanssa tamma osaa olla aivan hukassa. Kompastelee pikkupoluilla ja kompuroi unohtaessaan tarkkailla minne jalkansa pistää. Vähän pidempi ohja epätasaisilla pohjilla on hyvä apu, niin ratsastajakin pysyy paremmin selässä.

KOULURATSU

Malla on rodulleen ominainen tamma. Pohkeenväistöt sujuvat kuin unelma, siirtymisistä puhumattakaan. Tuntuu, ettei mikään liike ole liian hankala Mallan kanssa. Sen sijaan ongelmia tuottavat sateenvarjot, muovikassit sekä todella kirkkaat värit yllättävissä paikoissa. Tällaiset tekijät saattavat ihmetyttää Mallaa ja häiritä keskittymistä ratsastajan apuihin. Kannattaa tutustua huolella näihin ihmetyksen aiheisiin, jotta ei tarvitse alkutuntia viettää selässä tuskaisesti ohjilla riuhtoen suuntaan ja toiseen :) Kuuntelee hyvin apuja ja toimii kivasti myös yksilönä. Kuten tunneillakin, myös kisoissa, Malla on nöyrä ja luottamuksen arvoinen kouluratsu.

Vaativa B on tälle tammalle tarpeeksi hyvä kattotaso. Mikäli ikä riittää, pyrimme nousemaan kansalliselle tasolle.

ESTEPONI

Malla otti tuntumaa jo pienenä loikkiessaan laitumella kivien ja heinäkasojen yli innolla. Jossain vaiheessa temppuilu stoppasi, kun tamma rojahti vatsalleen kasan päälle ja jäi hölmistyneenä makoilemaan paikalleen. Näin vanhempana Malla on epävarma esteillä, hakee mahdollisia reittejä ja kaipaa apua linjalle, ponnistuspaikkaan sekä laukan rytmittämiseen. Haastetta löytyy varmasti, jos sitä kaipaa :)

Koska esteratsastus ei ole Mallan laji, pysyttelemme matalissa esteissä ilman sen suurempia tavoitteita.


VARUSTEET

Hoitajan ostamat kursivoitu
Palkinnot merkitty tähdellä

koulusatula
suitset nivelkuolaimilla
martingaali
satulahuopa (valk)
pintelit (musta, takajalkoihin)
fleecepintelit
kangasriimu (musta)
riimunnaru (sin)
harjapakki
pölyharja
  kumisuka
kaviokoukku
perusharja
pääharja
talliloimi
toppaloimi

HOITAJAN MUISTILISTA

Listaa kannattaa tarkkailla muutoksien varalta, tärkeimmät hoito-ohjeet hevosen kanssa ovat tässä kiteytettyinä. Näin varmistamme hevosille persoonallisen ja yksilölliset hoitotoimet :) Talliväki kiittää!

TARHAAMINEN
Sunnuntaina lepopäivä, korkeintaan talutusta
Tarhataan joka päivä klo 11.00 - 14.00 2. tarhaan Jatan kanssa
Loimi tarhaan kun on +5º tai vähemmän. Myös kovan rasituksen jälkeen loimi päälle
RATSASTUS
Mallalle pintelit takajalkoihin sekä tarhaan
Jos Malla keksii kentälä/maneesista jotain pelottavaa, anna tamman tutustua kohteeseen ja jatka sitten ratsastusta normaalisti
HOITAMINEN
Mikäli mahdollista, suorita tamman harjaaminen käytävällä tai ulkona harjauspuomilla - varsinkin jos tamma on sinulle uusi tuttavuus
Syksyllä ja talvella laita jalkojen kuivaamisen jälkeen fleecepintelit joka jalkaanKISAKALENTERI

LAJI LUOKKA KISAAJA PÄIVÄ PITOPAIKKA SIJOITUS MUUTA
VUOSI 2004 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (3/23)
Kouluratsastus He B Aino 12.5 Tähtisumun Talli 2/9 -
Kouluratsastus He A Aino 29.6 Valkovuokon 1/5 ruusuke, 100v€
Esteratsastus ristikko Aino 20.9 Summer Warmbloods 2/14 -
VUOSI 2005 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (6/42)
Esteratsastus (ERJ) 30cm Aino 18.1 Kultapotku 1/16 3 pist. ERJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) He B Aino 18.3 Bellona 6/30 1 pist. KRJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) He B Aino 9.5 Jump & Callop 2/46 2 pist. KRJ-Rank.
Kouluratsastus (KRJ) He B Aino 14.8 GoHo 5/30 1 pist. KRJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 30-40cm Aino 7.9 Stall Reflex 1/4 3 pist. KRJ-Rank.
Esteratsastus (ERJ) 30-40cm Aino 20.11 ERJ-Cup 6/255 2 pist. ERJ-Rank.
VUOSI 2006 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (2/4)
Suunnistus (SUJ) 5km Aino 16.1 SUJahtajaiset 6/84 10 pist. SUJ-Rank, 50v€
Kouluratsastus (KRJ) He B Aino 10.2 KK Padac 2/35 4 pist. KRJ-Rank.
VUOSI 2007 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (1/3)
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 27.12 GoHo 1/9 6 pist. KRJ-rank.
VUOSI 2008
Näyttelyt (NJ) PRE-tammat Aino 22.1 Te Adoro Estate LKV3/7 JS, KuMa
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 30.1 Taivaanranta 21/41 seuratason kilpailu
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 8.2 Exprelo 16/29 seuratason kilpailu
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 2.4 Toppari 20/24 seuratason kilpailu
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 3.5 Maple's Stable 9/16 -
Esteratsastus (ERJ) 40cm Aino 14.10 SsRa 37/38 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 30.11 Feige 13/40 seuratason kilpailu
Esteratsastus (ERJ) 40cm Aino 29.11 Safari Army 1/15 seurataso, 10 KRJ-P
VUOSI 2009
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 15.2 Gestüt Spiegelung 7/35 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 25.2 Xcalibur 3/25 seurataso, 6 pist. KRJ-rank.
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 25.2 Xcalibur 6/28 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 17.3 Horselowe 12/17 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 18.3 Gestüt Spiegelung 19/43 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 3.6 Gestüt Spiegelung 7/42 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 16.6 Cheritable 15/27 aluetaso 1
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 21.6 Gestüt Spiegelung 20/46 aluetaso 1
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 26.6 Traviata Lipizzaner 36/54 aluetaso 2
VUOSI 2011
Kouluratsastus Vaativa B Aino 24.7 Stall Katina 5/26 58.725%
Kouluratsastus Vaativa B Aino 28.7 Satulinna 2/69 10. sijoitus koulukisoissa!
Kouluratsastus Vaativa B Aino 29.7 Satulinna 50/75 -

   
            © AINO 2002-2011. LUVATON KOPIOINTI KIELLETTY.