NORJANVUONOHEVOSORI                                  VIRTUAALIHEVONEN // A VIRTUAL HORSE


 

PERUSTIEDOT

KUTSUMANIMI  Rolle
SÄKÄKORKEUS  146cm
VÄRI  hallakko (Ee/Aa/DD)
SYNTYNYT  12.2.2009
IKÄ  8 vuotta, 9 kuukautta (1/12)
IKÄÄNTYMINEN  1kk = 3kk
REKISTERINRO  VH11-053-0035
KASVATTAJA  RK Golden Horse
OMISTAJA  RK Golden Horse / Aino
   Hoitokirja

TIETOA RATSASTAJALLE

Soveltuvuus
  Melko sopiva maastotunneille
  Melko sopiva estetunneille
  Vain yksityistunneille (ori)

Ratsastettavuus
   Helppo (lisätietoa)
Rolle on innokas oppimaan uutta. Yhteistyökykyinen ja nöyrä poni astelee areenalle ylpeänä ja antaa kaikkensa. Äärimmäisen kiva kouluratsu, mutta sitäkin parempi valjakkoajossa. Jos ajaminen on sinulle uusi asia, Rolle on hyvä opettaja!

Koulutustaso
KO: He C  //  3,  0/0
RE: 50cm  //  6,  0/0
AJO: noviisi  //  2,  0/0
NÄYTTELYT:  4,  0/0
MUUT:   1,  1/0
yhteensä kisoja 14

 

SUKUTAULU JA SUKUSELVITYS

GH's Truls
nvh - hkk - 146cm
i. VIR MVA Ch Cornflower's Torden
nvh - hkk - 145cm
VVJ I, YLA1, KTK-II
ii. Tølper NOR
nvh
ie. Symre NOR
nvh - hkk - 145cm
VVJ III, YLA2
e. Fiction's Kibe Ürditee
nvh - hkko - 145cm
ei. Kibe Peigmees
nvh - hkko - 139cm
ee. Odav Ürditee
nvh - hkko - 140cm

Isä Cornflower's Torden kerää sukutaulussa menestyspisteet kotiinsa. Kantakirjaus, YLA1 ja VVJ I -palkintojen lisäksi orilta löytyy myös muotovalion titteli. Topi on asunut pienestä asti Ruiskukassa. Omistajan sanojen mukaan ori on nöyrä, kuuliainen, yhteistyöhaluinen ja luottavainen. Sen lisäksi siltä löytyy pientä pilkettä silmäkulmasta, eikä nuorena opitut pienet metkut näytä unohtuvan vieläkään. Topi on ratsuna kuuliainen ja hyvin keskittyvä, mutta ajoponina vailla vertaansa. Ori on kisannut vaikealla tasolla valjakkoa, koulua tasolla He A sekä ylittänyt korkeimmillaan 100cm ratoja.

Isänisä Tølper NOR on kadonnut ajan saatossa. Isänemä Symre NOR on tuontiponi Norjasta. Luonteeltaan se oli avoin, utelias ja viisas. Yhteisen sävelen löydyttyä tamman kanssa toimiminen oli varsinaista ruusuilla tanssimista. Turha ohjista repiminen sai tamman seisahtumaan, pohkeiden liikakäyttö juoksemaan kahta kovemmin. Opettavainen poni, joka kisasi paljon valjakkoajoa aina vaativalla tasolla asti. Kouluratsastuksessa tamma pärjäsi He A -tasolle asti ja rataesteillä 80cm esteet ylittyivät hienosti.

Emä Fiction's Kibe Ürditee muutti Golden Horseen nuorena. Tuntitöiden ohella tamma on kiertänyt kisoissa ja painottanut valjakkoajoon. Vaativan tason ajoponi Urdi on luonteeltaan ovela mutta ystävällinen. Pään harjausta tamma ei voi sietää, mutta muuten hoitotoimenpiteet sujuvat sulassa sovussa. Urdi on tunnille lähtiessä lähes poikkeuksetta innoissaan. Sen liikkeet ovat energisiä ja tasaisen hyviä. Tarkkuutta vaativat tehtävät tuovat usein ongelmia, mikäli tamma ei ole täysin keskittynyt ratsastajan antamiin apuihin. Valjakkoajon lisäksi Urdia on nähty He B:n ja 60cm:n luokissa. Rolle on tamman viimeinen varsa.

Emänisä Kibe Peigmees tunnettiin mukavasta luonteestaan ja korkeasta koulutustasostaan. Vaativa A ja vaativa valjakko luontuivat Petulta. Askeleet olivat varmat, mutta ori osasi olla myös jääräpää. Jos ei tarvitse liikkua, niin Petu otti kaiken ilon tilanteesta irti. Huonoksi puoleksi omistaja mainitsi orin karkureissut. Milloin haettiin Petua laitumen aitojen toiselta puolelta, milloin taas kunniakierroksen jälkeen läheisen tallin pihalta... Ori oli siitoskäytössä vuosina 2002-2003 ja on 5 varsan isä. Urdi oli Petun ensimmäinen varsa ja tiettävästti myös ainut tammavarsa (kahden jälkeläisen tiedot kadonneet). Petu kuoli 25.5.2003 vanhuuteen.

Emänemä Odav Ürditee - tutummin Yrtti - pärjäsi isän tavoin vaativissa valjakkoajoluokissa. Sen lisäksi tamman koulutustasoksi kirjattiin 80cm ja He A. Tamma oli kuuliainen ja tarkka ratsu. Ilopukittelu kuului myös Yrtin elämään, joskin näistä pienistä hypähdyksistä harva tippui. Omistaja kuvaili ponia voimakkaaksi ja kestäväksi tammaksi, jolla on sympatiaa vaikka muille jakaa. Yrtti oli hieman varautunut vieraista ihmisistä. Kärsivällisyydellä luottamus saatiin kuitenkin voitettua useita kertoja. Yrtti varsoi neljä kertaa vuosina 2002-2003, joista Urdi oli ensimmäinen. Tästä yhdistelmästä syntyi vielä 2 muuta varsaa. Näistä kahdesta jälkeläisestä ei ole tietoja. Tamma kuoli ähkyyn 20.5.2003.

Vuonna 2009 syntynyt Rolle hurmasi talliväen niin perusteellisesti jo ensimmäisten viikkojen aikana, että päätimme pitää orin omassa tallissa. Tarkoituksena on saada parin astutuksen jälkeen ori mukaan ryhmätunneille, eli ruunaus on vielä edessä tälläkin herralla (: Rolle syntyi torstai-iltana eläinlääkärin avustuksella, orin oltua niin väärinpäin kuin vain olla voi. Rolle oli alkuun varsin heikko, mutta vahvistui nopeasti.

 

JÄLKELÄISET

Lisätietoa tallin kasvateista

Rolle on jalostuskäytössä vuonna 2011.LUONTEENPIIRTEITÄ

HOITOHEVONEN

Emänsä Urdin tavoin Rolle on vähän epäilevä päähän koskemisen suhteen. Kun harjakorista nostetaan harja korvien vierelle, ori katselee välinpitämättömästi harjaajaa ja nostaa päänsä yläilmoihin. Toivottavasti ikä tuo mukanaan viisautta - eihän sitä harjaavaa kättä tarvitse ihmetellä tai varsinkaan juksata. Rolle on mainio oppimaan uutta ja kokeilemaan vaikka mitä. Uusia ideoita voi pälkähtää karvakorvien väliin ihan noin vain tai sitten muiden yllyttämänä. Poni etsii mielellään uudet laidunpaikat (aitojen rajoissa tai ei), karkureiti ja erilaiset tavat höynäyttää taluttajansa metsäpolulla. Rollen kanssa aika ei käy pitkäksi!

Mutta mikä parasta, Rolle on varsin hellyydenkipeä. Ori menee vaikka solmuun saadessaan rapsutuksia ja huomiota. Hoitajalle, joka tykkää viettää pitkiä hetkiä karsinan luona rapsutellen ja tutustuen, Rolle on todella hyvä hoitohevosvaihtoehto. Ja rapsutuksilla päähänkin saa koskea rauhassa; korvan takaa rapsuttelu saa Rollen unohtamaan kaikki metkut.

LAUMASSA

Lauman jäsenenä Rolle on juuri se tuohukas nuori ori, joka katselee innoissaan ympärille ja etsii kaveria leikkiin tai rapsutushetkeen. Rolle on mielellään mukana hippaleikissä tai pitää sadetta kaverin kyljessä kiinni. Vaikka Rolle on perusluonteeltaan rauhallinen tapaus, se ei tarkoita sitä, etteikö tästä kaverista löytyisi energiaa. Rolle ei pidä turhaa meteliä itsestään ja tekemisistään (: Muiden seura kelpaa ja Rolle tuntuu tulevan hyvin toimeen toisten tuntihevosten kanssa.

RATSUNA

Rolle on tuntiratsuna yhteistyöhaluinen. Joskus suitsien kanssa saa tehdä hetken töitä, että Rolle malttaa pitää päänsä aloillaan, mutta kentälle päästessä homma alkaa toimimaan. Rollessa on hyvää energiaa, jota se jaksaa keskittää siihen tehtävään minkä ratsastaja hänelle ohjeistaa. Haasteet ovat aina kivoja ja uudet haasteet ori ottaakin vastaan ylpeänä. Askelien puolesta Rollea ei voi oikeastaan moittia tai ylistää. Sen ravi ja laukka ovat mukavia ja hyvin työstettävissä. Käynnissä on hyvä pitkä askel sekä Rollelle tyypillistä rentoutta. On hyvä muistaa tarkat ja selkeät avut, mikäli tahtoo liikkua Rollen kanssa samaan suuntaan. Palasten loksahtaessa kohdilleen koulukentällä marssii voimakas ja rohkea Rolle.

Maastoon on aina kiva lähteä reissuun, tuumaa Rolle. Se on luotettava ratsu, jonka kanssa on miellyttävää kiertää pidempikin lenkki. Maastopoluilla ravista tosin paljastuu energinen tikitysversio, jossa on parempi keventää tai muuten omistaa erinomaiset istuntakyvyt (ja kestävyyttä!). Myös maastossa on syytä pitää ohjat omissa käsissä ja reitti selkeänä mielessä. Rolle osaa kyllä etsiä uudet reitit ja jolkotella ties mitä polkuja pitkin.

Rollen kanssa painotetaan lähinnä kouluratsastukseen ja valjakkoajoon, mutta sen ohella treenaamme matalia esteitä. En voi sanoa, että Rolle olisi mikään estetuntien enkeli, mutta jos tykkää "superpallohypyistä", niin kannattaa kokeilla. Rolle nimittäin osaa pomppia esteiden yli mahtavalla ponnistuksella, joka yleensä lähtee vauhdilla ylöspäin ja jatkaa matkaansa esteen jälkeen samalla energialla. Innokas mutta samalla luotettava ratsu, joka ei epäröi erikoisesteillä.VARUSTEET

Hoitajan ostamat kursivoitu
Palkinnot merkitty tähdellä

yleissatula
suitset nivelkuolaimilla
satulahuopa
kangasriimu
riimunnaru
harjapakki
pölyharja
kumisuka
kaviokoukku
perusharja
pääharja
talliloimi
valjaat + kärryt

HOITAJAN MUISTILISTA

Listaa kannattaa tarkkailla muutoksien varalta, tärkeimmät hoito-ohjeet hevosen kanssa ovat tässä kiteytettyinä. Näin varmistamme hevosille persoonallisen ja yksilölliset hoitotoimet :) Talliväki kiittää!

TARHAAMINEN
Sunnuntaina lepopäivä, korkeintaan talutusta maastossa
Tarhataan joka päivä klo 14.00 - 17.00 2. tarhaan Lennin kanssa
Loimi tarhaan kun on -10º tai vähemmän
RATSASTUS
Rollen kanssa toimimisen lähtökohta ovat selkeät avut. Kun viesti menee perille, Rolle tekee kaikkensa sen eteen.
Estetunneilla on hyvä varautua innokkaisiin hyppyihin. Varsinkin jos Rolle on sinulle uusi tuttavuus, ota harjasta kiinni hypyissä, jottet vahingossa nykäise ohjasta ponin hypätessä.
HOITAMINEN
Rolle osaa keksiä vaikka mitä, varsinkin talutusretkillä ja laitumella. Kekseliäisyydellä pääset tilanteen tasalle ja voit estää orin turhautumisen ja mahdolliset karkureissut.KISAKALENTERI

LAJI LUOKKA KISAAJA PÄIVÄ PITOPAIKKA SIJOITUS MUUTA
VUOSI 2010
Näyttelyt (PKK) Poniorit ja -ruunat Aino 19.3 Mêl Seren 3/5 TY (tuom. nica)
Näyttelyt (PKK) Poniorit Aino 24.3 Allu Express 5/5 TY (tuom. Anne)
Näyttelyt (PKK) Poniorit Aino 26.3 Allu Express 4/6 HY (tuom. Anne)
Näyttelyt (PKK) Poniorit Aino 30.3 Allu Express 6/10 HY (tuom. Annúndwen)
RK-mestaruus Helppo C Ella 15.8 RK Golden Horse 4/10
RK-mestaruus Maasta käsin Ella 15.8 RK Golden Horse 1/7
Esteratsastus (ERJ) 40cm Aino 25.10 Remukylä 7/26
Esteratsastus (ERJ) 40cm Aino 25.10 Remukylä 28/29
Esteratsastus (ERJ) 40-50cm Aino 8.11 Idaho 26/40
Esteratsastus (ERJ) 50-60cm Aino 8.11 Idaho 39/40
Kouluratsastus (ERJ) Helppo C Aino 12.11 Talli Kirmaus 10/30 75.314%
VUOSI 2011
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 26.1 Pt Flien 31/31 -
Kouluratsastus Helppo C Aino 24.7 Stall Katina 8/20 56.192%
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 31.7 Spring Valley 14/20 -
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi tarkkuuskoe Aino 4.8 Kumina 11/21 -
Valjakkoajo (VVJ) Noviisi tarkkuuskoe Aino 5.8 Kumina 21/21 -

   
© AINO 2002-2011. LUVATON KOPIOINTI KIELLETTY.
Tämä on virtuaallitalli / This is a Virtual Stable.